Hoe voorkom je ingegroeide teennagels en wat te doen als ze toch voorkomen?

Een ingegroeide teennagel kan pijnlijk en vervelend zijn, maar gelukkig zijn er manieren om ze te voorkomen en om ze te behandelen als ze toch voorkomen. In dit artikel geven we tips om ingegroeide teennagels te voorkomen en behandelen.

Wat zijn de oorzaken van ingegroeide teennagels?

Er zijn een aantal oorzaken van ingegroeide teennagels:

 • Te nauwe schoenen: Als je te nauwe schoenen draagt, kan dit druk uitoefenen op de tenen, wat kan leiden tot ingegroeide teennagels.
 • Verkeerde nagelverzorging: Als je de nagels te kort knipt of de hoeken te scherp afknipt, kan dit leiden tot ingegroeide teennagels.
 • Erfelijkheid: Sommige mensen zijn gewoon gevoeliger voor ingegroeide teennagels vanwege hun genetische make-up.
 • Voetproblemen: Als je bijvoorbeeld last hebt van een hoge voetboog, kan dit ook leiden tot ingegroeide teennagels.

Hoe voorkom je ingegroeide teennagels?

Er zijn een aantal manieren om ingegroeide teennagels te voorkomen:

 • Kies comfortabele schoenen: Het is belangrijk om comfortabele schoenen te kiezen die genoeg ruimte bieden voor je tenen. Vermijd te nauwe schoenen die druk uitoefenen op de tenen.
 • Knip je nagels correct: Knip je nagels recht af en vermijd het afknipten van de hoeken. Houd ook in gedachten dat het beter is om je nagels te knippen als ze droog zijn, omdat ze dan minder kwetsbaar zijn.
 • Gebruik een nagelvijl: Gebruik een nagelvijl in plaats van een nagelschaartje om de hoeken van je nagels af te vijlen. Dit helpt om ingegroeide teennagels te voorkomen.

Wat te doen als je al ingegroeide teennagels hebt?

Als je al ingegroeide teennagels hebt, is het belangrijk om ze te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 • Neem een pijnstiller: Als je pijn hebt van ingegroeide teennagels, kun je een over-the-counter pijnstiller nemen om de pijn te verminderen.
 • Gebruik warmte: Het toepassen van warmte op de ingegroeide nagel kan helpen om de pijn te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld een warmtekussen gebruiken of een warm voetbad nemen.
 • Vermijd druk: Probeer druk te vermijden op de ingegroeide nagel door bijvoorbeeld comfortabele schoenen te dragen.
 • Gebruik nagelriemolie: Gebruik nagelriemolie op de ingegroeide nagel om de huid te verzachten en de nagel te helpen om recht naar boven te groeien.
 • Overleg met een arts: Als de behandeling thuis niet werkt of als je een infectie hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen. De arts kan de nagel verwijderen of een antibioticum voorschrijven om de infectie te behandelen.

Tabel: Stappen om ingegroeide teennagels te behandelen

StapOmschrijving
Neem een pijnstiller
Neem een over-the-counter pijnstiller om de pijn te verminderen.

Gebruik warmte
Toepas warmte op de ingegroeide nagel om de pijn te verminderen, bijvoorbeeld met een warmtekussen of een warm voetbad.

Vermijd druk
Probeer druk te vermijden op de ingegroeide nagel door comfortabele schoenen te dragen.

Gebruik nagelriemolie
Gebruik nagelriemolie op de ingegroeide nagel om de huid te verzachten en de nagel te helpen recht naar boven te groeien.

Overleg met een arts
Als de behandeling thuis niet werkt of als je een infectie hebt, overleg dan met een arts.


Leave a Comment