Hoe kun je sneller groei van nagels bevorderen?

Lange, sterke nagels zijn een teken van goede gezondheid en kunnen het uiterlijk van je handen en voeten aanzienlijk verbeteren. Helaas zijn sommige mensen echter geneigd tot trage nagelgroei, wat kan leiden tot dunne, broze nagels die gemakkelijk breken of splijten. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de groei van je nagels te bevorderen en ze sterker te maken.

Waarom zijn sommige mensen sneller geneigd tot snellere nagelgroei?

Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan trage nagelgroei, waaronder:

 • Hormonale onbalans: Hormonale wijzigingen, zoals die tijdens de menopauze of tijdens de zwangerschap, kunnen invloed hebben op de groei van je nagels.
 • Voeding: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer, zink en vitamine H (biotine), kan leiden tot trage nagelgroei.
 • Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals hypothyreoïdie (onderactieve schildklier) en lupus, kunnen ook invloed hebben op de groei van je nagels.

Voeding voor snellere nagelgroei

Een gezonde, gebalanceerde voeding kan bijdragen aan de groei van sterk, gezonde nagels. Probeer de volgende voedingsmiddelen op te nemen in je dieet om de groei van je nagels te bevorderen:

 • Eiwitten: Dierlijke en plantaardige eiwitten, zoals kip, vis, eieren, noten en bonen, zijn belangrijk voor de groei van nagels en haren.
 • Ijzer: Een tekort aan ijzer kan leiden tot trage nagelgroei en andere gezondheidsproblemen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, zoals vlees, vis, volkoren granen en bladgroenten, kunnen helpen om de groei van je nagels te bevorderen.
 • Zink: Zink is nodig voor de groei van nagels en haren, en een tekort kan leiden tot trage nagelgroei en andere gezondheidsproblemen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, zoals vlees, noten, zaden en granen, kunnen helpen om de groei van je nagels te bevorderen.
 • Vitamine H (biotine): Biotine is een B-vitamine die nodig is voor de groei van nagels en haren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan biotine, zoals eieren, noten en zuivelproducten, kunnen helpen om de groei van je nagels te bevorderen.

Nagelverzorging voor snellere groei

Goede nagelverzorging is ook belangrijk voor de groei van sterk, gezonde nagels. Probeer de volgende tips om de groei van je nagels te bevorderen:

 • Knip je nagels regelmatig: Als je je nagels knipt wanneer ze te lang zijn, kun je splijten of breken voorkomen. Gebruik een scherp nagelkniptang of nagelvijl om je nagels in een rechte lijn te knippen.
 • Gebruik een goede nagelvijl: Een goede nagelvijl kan helpen om je nagels sterk en gezond te houden. Gebruik een vijl met fijne korrel om je nagels in goede vorm te houden zonder ze te beschadigen.
 • Maak je nagels niet te vaak nat: Als je nagels te vaak nat worden, kunnen ze zwak en broos worden. Probeer je handen en nagels zo min mogelijk te wassen en droog ze goed af voordat je nagellak aanbrengt.
 • Gebruik een nagelharder: Een nagelharder kan helpen om je nagels sterk en gezond te houden. Breng een nagelharder aan na het knippen en vijlen van je nagels om ze te beschermen tegen breken en splijten.

Natuurlijke remedies voor snellere nagelgroei

Er zijn ook een aantal natuurlijke remedies die kunnen helpen om de groei van je nagels te bevorderen. Probeer de volgende remedies uit om je nagels te laten groeien:

 • Olijfolie: Masseer een kleine hoeveelheid olijfolie in je nagelriemen om ze te verzachten en te voeden. Dit kan helpen om de groei van je nagels te bevorderen.
 • Bottenbouillon: Bottenbouillon is rijk aan eiwitten, mineralen en andere voedingsstoffen die kunnen helpen om de groei van je nagels te bevorderen. Probeer regelmatig botenbouillon te eten of neem een supplement om de groei van je nagels te bevorderen.
 • Appelazijn: Maak een mengsel van gelijke delen water en appelazijn en masseer dit in je nagelriemen om ze te verzachten en te voeden. Dit kan helpen om de groei van je nagels te bevorderen.
 • Aloë vera: Aloë vera bevat hydraterende en verzachtende eigenschappen die kunnen helpen om de groei van je nagels te bevorderen. Masseer regelmatig aloë vera in je nagelriemen om de groei van je nagels te bevorderen.

Medische behandelingen voor snellere nagelgroei

Als je trage nagelgroei ervaart als gevolg van een medische aandoening of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, kan een arts medicijnen of supplementen voorschrijven om de groei van je nagels te bevorderen. Sommige medicijnen die kunnen helpen om de groei van je nagels te bevorderen, zijn onder meer:

 • Biotine: Biotine is een B-vitamine die nodig is voor de groei van nagels en haren. Een tekort aan biotine kan leiden tot trage nagelgroei. Biotine-supplementen kunnen worden voorgeschreven om de groei van je nagels te bevorderen.
 • Minoxidil: Minoxidil is een medicijn dat wordt gebruikt om haaruitval te behandelen, maar het kan ook helpen om de groei van nagels te bevorderen. Het medicijn kan worden aangebracht op de nagels om de groei te bevorderen.
 • Steroïden: Sommige steroïden, zoals prednison, kunnen worden voorgeschreven om de groei van nagels te bevorderen als ze worden gebruikt in lage doseringen.

Als je problemen hebt met trage nagelgroei, raadpleeg dan een arts of een dermatoloog voor professioneel advies en behandeling. Met de juiste verzorging en behandeling kun je sneller groei van nagels bevorderen en sterke, gezonde nagels hebben.